Mokslininkai paskelbė apie genetinį vegetarizmo pavojų

Mokslininkai paskelbė apie genetinį vegetarizmo pavojų

Kornelio universiteto (JAV) molekuliniai biologai informavo apie negatyvias vegetariškos dietos pasekmes. Mokslininkai gavo tiesioginius įrodymus, kad jos šalininkams didėja rizika susirgti storosios žarnos vėžiu ir širdies-kraujagyslių ligomis. Tyrimas paskelbtas žurnale „Molecular Biology and Evolution“.

Uždegiminiai procesai vegetariškos dietos šalininkams gali būti išprovokuoti, kaip nurodo mokslininkai, dėl medžiagų apykaitos sutrikimų, susijusių su nesočiosiomis riebalų rūgštimis omega-3 ir omega-6. Tokias išvadas biologai padarė, ištyrę vegetarų ir mėsėdžių populiacijų genomą įvairiose šalyse.

Apie 70 procentų miesto Puna (Indija) gyventojų yra vegetarai, skirtingai nuo 20 procentų Kanzaso valstijos (JAV) gyventojų, skaitomų mėsėdžiais. Tokie mitybos polinkiai populiacijose yra nulemti tradicijų ir būdingi kelioms kartoms.

Naudojantis 1000 Genomes Project duomenimis, pirmosios populiacijos atstovams nustatyta geno FADS2 mutacija rs66698963. Ši žmogaus DNR sritis atsako už ilgos grandinės polinesočiųjų riebalų rūgščių molekulių kūrimą, o konkrečiai - arachidono rūgšties (Omega-6 nesočiosios riebalų rūgšties).

Dėl šio junginio balanso pažeidimo organizme didėja rizik susirgti storosios žarnos vėžiu ir širdies-kraujagyslių ligomis. Mutacija rs66698963 yra palanki vegetarams, kurių organizmui tenka sintetinti šią medžiagą iš augalinių pirmtakų.

Jeigu omega-6 balansas pažeidžiamas, vegetarams, priešingai negu mėsėdžiams, kyla uždegiminių procesų išsivystymo rizika. Mutacijos rs66698963 yra ypač pavojingos jūrinės dietos, turtingos žuvimis, šalininkams (konkrečiai Grenlandijos eskimams). Mokslininkai tęsia savo tyrimus.


Nuolaidos