Dieta gali sutrumpinti gyvenimą

Naudingą dietą įvardino pirmalaikės mirties priežastimi

Dietos, kurios padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio lygį žmogaus organizme ir padidinti „gerąjį“ cholesterolį, didina pirmalaikės mirties riziką. Tai išaiškino Vašingtono universiteto Sent-Luise mokslininkai, paskelbę tyrimo reultatus žurnale Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Cholesterolis - medžiaga, kuri yra kraujo sudėtyje įvairių tipų lipoproteinų pavidalu. Mažo tankio lipoproteinai (MTL) gali blokuoti siauras kraujagysles, sukeldami širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimus. Jų sudėtyje esantį cholesterolį vadina “bloguoju”. Aukšta didelio tankio lipoproteinų (DTL), kurie yra „gerojo“ cholesterolio pernešėjai, koncentracija, kaip buvo manoma anksčiau, yra aterosklerozės, insulto ir širdies priepuolio rizikos mažinimo veiksnys. Tačiau mokslininkai parodė, kad DTL gali būti susiję su pirmalaike mirtimi.

Tyrime dalyvavo 1,7 milijono vyrų. Specialistai vertino inkstų būklę ir cholesterolio lygį laikotarpyje nuo 2003 metų spalio iki 2004 metų rugsėjo. Vėliau mokslininkai sekė pacientų fiziologinius parametrus iki 2013 metų. Kaip tikėtąsi, žemas „gerojo“ cholesterolio (DTL) lygis buvo susijęs su padidėjusia pirmalaikės mirties rizika. Deja, “gerojo” cholesterolio kiekis nepagerino žmonių būklės, o, atvirkščiai, padidino mirties tikimybę. Tokio ryšio priežasties mokslininkai nenustatė.

Dietose, didinančiose „gerojo“ cholesterolio koncentraciją žmogaus kraujyje, yra augalinių riebalų, ląstelienos, vitaminų ir mikroelementų. Gyvuliniai riebalai ir lengvai įsisavinami angliavandeniai, atvirkščiai, didina MTL lygį.


Nuolaidos